Vyše 280 vojakov 2. mechanizovanej brigády je v misiách

22.11.2007 Prešov

Prešov 22. novembra (TASR) - Vyše 280 vojakov z útvarov 2. mechanizovanej brigády (MB) sa v súčasnosti nachádza v piatich zahraničných mierových misiách. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Prešove, v sídle ...
Najviac, bezmála 130 vojakov je v misii nazvanej UNFICYP na Cypre, ďalší sú v misiách Althea v Bosne a Hercegovine, KFOR v Kosove, ISAF v Afganistane a UNDOF na Golanských výšinách. Ivan Pach naznačil, že v roku 2008 by sa mal počet vojakov v misiách znížiť. Trend sa začal tohto roku po skončení pôsobenia Ozbrojených síl (OS) SR v Iraku. V súčasnosti finišuje výcvik nového kontingentu do misie KFOR, záverečné cvičenie sa chystá v pondelok a utorok 26. a 27. novembra.
Pach vyjadril spokojnosť s priebehom tohoročného výcviku. Ako povedal, k jeho skvalitneniu prispelo aj to, že v 2. MB začali využívať \"simulačné centrá, ktoré dosť zásadným spôsobom zvýšili úroveň výcviku našich vojakov\". Centrá využitím počítačov umožňujú precvičiť rôzne taktické úlohy a je to finančne menej náročné ako vyviesť jednotky do bojového výcvikového priestoru. V nastúpenom trende budú pokračovať v roku 2008, dokonca dostanú vyššiu samostatnosť v stanovovaní toho, kto bude cvičiacim a do akého vysokého stupňa v štruktúre 2. MB. Zatiaľ plánujú štyri veľké taktické cvičenia.
Po reorganizácii tvorí 2. mechanizovaná brigáda dovedna päť práporov a päť samostatných rôt, dislokovaných v troch posádkach - Michalovciach, Trebišove a v Prešove.
Post veliteľa 2. MB je uvoľnený od septembra, keď dovtedajšieho veliteľa Štefana Mečára rozkazom prevelili do 1. MB v Topoľčanoch.
Druhá MB získala rozkazom vrchného veliteľa OS SR prezidenta SR Ivana Gašparoviča z 3. septembra čestný názov Mechanizovaná brigáda generála Rudolfa Viesta, 22. mechanizovaný prápor v Michalovciach rozkazom prezidenta SR z 3. septembra získal čestný názov Mechanizovaný prápor generála Mikuláša Markusa a práporu logistickej podpory v Prešove prezident zapožičal historický názov Šarišský prápor logistickej podpory.
 

Vyberte región